Dag 7 - Öresund och Halmstad

Efter en god natts sömn och en stadig frukost i Malmö så var det dags att "hit the road" igen.
Nästa lokal att besöka var Öresund och första ålgräsängen skulle provtas i Lomma.
 
Malmös siluett från Lomma
 
Kontrasten mot Trelleborg var slående! En avskild, liten grusväg ner till vattnet och bara betande kor som åskådare när vi krånglade på oss våra ganska så sunkiga våtdräkter. Och här kunde vi konstatera från de uppspolade vallarna i strandkanten att det borde finnas gott om ålgräs!
 
   
 
Och det fanns det! Sikten i vattnet var också mycket (!) bättre än i Trelleborg och vit sand, täta ålgräsängar och en hel del vackra maneter gjorde att denna lokal nästan kändes lite tropisk. Ålgräset i Lomma såg välmående ut, utan tydliga tecken på infektion.

 
 
 
Den lilla sjöjungfrun finns visst på båda sidor om sundet
 
Med en positiv känsla av att denna dag skulle bli mycket produktiv drog vi så vidare mot Helsingborg. Andra Öresundsängen låg i vattnet utanför det mycket pittoreka lilla samhället Råå. Detta blev resans rekordsnabbaste insamling; på med våtdräkter, i vattnet, hittade ålgräs direkt, snabb insamling och så upp, ombyte och iväg till norra Helsingborg för nästa äng. En anledning till att vi var så snabba kanske var för att vi var så kissnödiga och några lämpliga buskar fanns inte att tillgå i Råå...
 
En påse ålgräs klar för arkivering
 
Stina kontrollerar positionen...
 
Efter avklarad Öresunds insamling och välförtjänt lunch var klockan bara barnet och vi beslöt oss för att samla en lokal till och styrde kostan mot Halmstad. Men här började problemen! Det första var att vi inte hade några säkra tidigare observationer av ålgräs runt Halmstad att vägleda oss. Det andra var att sikten i vattnet utanför Tylesand bara var marginellt bättre än i Trelleborg. Efter en halvtimmes förgävet snorklande var vi tvugna att erkänna oss besegrade. Eventuell förekomst av Labyrintula på (eventuell förekomst av) ålgräs utanför Tylesand förblir en gåta för framtida forskare att utreda!
 
      
 
Vi drar norrut! Over and out!
 
 

Kommentera här: