0 Läs mer >>
Vår resa runt Sveriges kust är nu slut. Tillbaka på labbet på Tjärnö fotograferade vi de sista ålgräsplantorna, stoppade in dem i frysen, städade undan allt vi använt och organiserade den insamlade datan.
 
 
 
 
2 veckors insamling har som alltid när man har roligt gått snabbt. Resan har varit intressant på flera plan. Otroligt fint att få se stora delar av Sveriges kust, mycket som vi inte besökt förrut. Sverige är otroligt vacker och landskapet efter kusten skiftar från sandsträder till klippiga skärgårdar på bara några timmars bilresa, och havet ändras självklart likaså.
 
 
 
 
Vi har sett områden  i norra östersjön där ålgräset lever tillsammans med andra växter i stora undervattensängar där det blir en tredimensionell mosaik av olika arter som tillsammans bildar habitat för kantnålar, tånglakar och andra mindre fiskar. Ängarna här hittades något djupare, mestadels på 3-5 m djup. I Skåne fann vi ålgräs inträngda mellan stenar med blåstång vilket kändes ovant men häftigt. På västkusten hittar man stora ängar med endast ålgräs på djup mellan 1-6 meter.
 
 
Svarta fläckar har vi funnit på ålgräs på västkusten och i norra östersjön, medan plantona från skåne varit mest gröna och fina. Nu väntar genetiska analyser för att säkerställa om det är Labyrinthula som är orsaken till dessa fläckar. Mycket arbete återstår inne på labb men snart bör vi ha data för den första kartlägningen av Labyrinthula i Sverige.
 
 
Kul att ni har följt oss på vår insamling :) Hoppas ni har lärt er något nytt, det har definitivt vi gjort!
 
Hälsningar från,
Stina, Gunnar & Gunilla
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dag 9 - Tjärnö

0 Läs mer >>
Idag var sista insamlingsdagen och den var i våra krokar; Fjällbacka. 
 
 
Vi tog oss ända upp till Tjärnö igårkväll och började därför dagen på forskningsstationen där vi jobbar. Vi lånade sjökort av grabbarna i verkstaden och pratade med vår kapten som lyckligtvis bor i Fjällbacka och fick därför lite tips på vart vi skulle leta efter ålgräs. Det var lugnt och vackert när vi kom till vår första lokal. Några få fiskare stod och jobbade vid sjöbodarna och vi fick höra att det nu börjar finnas mer och mer ål i trakten. Kul för ålen som de senaste året bara blivit färre och färre, även om de burfångade kräftfiskarna inte verkade tycka att det var lika kul med all ål då de gärna äter kräftorna. 
 
 
 
Fjällbacka är en typisk liten västkustort med allt som hör till. Vita hus längs trånga gränder, sjöbodar i mängder och båtar och fiskare överallt. Det märktes att sommaren börjar lida mot sitt slut då endast ett fåtal personer vandrade runt inne i centrum. Men himlen var klar och solen värmde så uteserveringarna var fortfarande ockuperade. 
 
 
Som det varit på de flesta orter under resan så hade vi problem med den 3je och sista lokalen. Vi åkte runt och letade förgäves i diverse vikar. På ett ställe kom en äldre dam ut från sitt hus att frågade vad vi sysslade med då hon blivit så rädd när hon sett oss gå omkring i våra våtdräkter och hoppa i vattnet precis utanför hennes fönster. Det kan tydligen vara skrämmande med tjejer i våtdräkt!
 
 
 
 
När vi tillslut då funnit vår sista lokal och bytt om till vanliga kläder anslöt vi oss till skaran nere i hamnen för en avslutande lunch och lite sollapande i värmen för kanske sista gången denna säsong. En helt okej avslutning på dessa 2 veckors fältarbete!
 
 
 
Resterande del av dagen ängnade vi åt fotografering och vi fortsätter med det sista imorgon.
 
 
 
 
 
 
 

Dag 8 - Fjällbacka

0 Läs mer >>
Efter en god natts sömn och en stadig frukost i Malmö så var det dags att "hit the road" igen.
Nästa lokal att besöka var Öresund och första ålgräsängen skulle provtas i Lomma.
 
Malmös siluett från Lomma
 
Kontrasten mot Trelleborg var slående! En avskild, liten grusväg ner till vattnet och bara betande kor som åskådare när vi krånglade på oss våra ganska så sunkiga våtdräkter. Och här kunde vi konstatera från de uppspolade vallarna i strandkanten att det borde finnas gott om ålgräs!
 
   
 
Och det fanns det! Sikten i vattnet var också mycket (!) bättre än i Trelleborg och vit sand, täta ålgräsängar och en hel del vackra maneter gjorde att denna lokal nästan kändes lite tropisk. Ålgräset i Lomma såg välmående ut, utan tydliga tecken på infektion.

 
 
 
Den lilla sjöjungfrun finns visst på båda sidor om sundet
 
Med en positiv känsla av att denna dag skulle bli mycket produktiv drog vi så vidare mot Helsingborg. Andra Öresundsängen låg i vattnet utanför det mycket pittoreka lilla samhället Råå. Detta blev resans rekordsnabbaste insamling; på med våtdräkter, i vattnet, hittade ålgräs direkt, snabb insamling och så upp, ombyte och iväg till norra Helsingborg för nästa äng. En anledning till att vi var så snabba kanske var för att vi var så kissnödiga och några lämpliga buskar fanns inte att tillgå i Råå...
 
En påse ålgräs klar för arkivering
 
Stina kontrollerar positionen...
 
Efter avklarad Öresunds insamling och välförtjänt lunch var klockan bara barnet och vi beslöt oss för att samla en lokal till och styrde kostan mot Halmstad. Men här började problemen! Det första var att vi inte hade några säkra tidigare observationer av ålgräs runt Halmstad att vägleda oss. Det andra var att sikten i vattnet utanför Tylesand bara var marginellt bättre än i Trelleborg. Efter en halvtimmes förgävet snorklande var vi tvugna att erkänna oss besegrade. Eventuell förekomst av Labyrintula på (eventuell förekomst av) ålgräs utanför Tylesand förblir en gåta för framtida forskare att utreda!
 
      
 
Vi drar norrut! Over and out!
 
 

Dag 7 - Öresund och H...

0 Läs mer >>
Denna dag började väldigt likt förra veckan; upp och iväg vid sjusnåret för 6 timmars körning till dagens lokal Trelleborg, snabb lunch på vägen och framme för att börja fältarbetet vid 3.
 
 
 
 
 
Men där slutar likheterna. I veckan är det girl-powerparet som är ute; Stina och Gunilla, och vi har haft en intressant första dag på många sätt. Det har varit toppenväder här i Skåne och havet såg på håll helt underbart ut.
 
De har palmer i Skåne
 
 
Vi har ingen båt den här veckan så det har varit på med våtdräkt etc., hopp i vattnet för samlande, upp igen, av med allting och vidare till nästa lokal för att börja om igen med dåmera blöta kalla kläder. Så mysigt! Nä faktiskt så har det inte varit något större problem då man hinner bli varm igen mellan ihoppen. Tror att största problemet är att vi halvt skrämt ihjäl Trelleborgs befolkning genom att stå och byta om mitt på gatorna (har inte funnits några avskilda gästhamnar som förra veckan) för att sedan springa omkring i "konstig" utstyrsel genom de dyra och fina bostadsområdena. Vi chockade en äldre man som kom ut för att fika på sin bakgård så mycket att han blev stående i dörröppningen utan att veta vad han skulle ta sig till :) 
 
Trelleborg har många små vägar med mysiga hus likt dessa
 
Vissa har även väldigt intressant val av dekor
 
Insamlandet var inte det lättaste idag. Första lokalen var okej än om dålig sikt. Ålgräset var spritt klumpartat mellan blåstång och stenar, riktigt vackert! Andra lokalen hade ännu sämre sikt och vi hade mer eller mindre tur att vi lyckades skymta något från botten alls.
 
 
Tredje lokalen var helt omöjlig. Det var som att stirra in i ett svart hål. Sikten var max 10 cm och vi försökte känns oss fram på botten med hjälp av fötter och händer för att förhoppningsvis hitta lite ålgräs, men gav snart upp. Det fick bli en tur till en fjärde lokal och denna gång orkade vi inte byta om så vi satt med våtdräkterna i bilen, tur att ingen kollade så noga på oss!
 
 
Ålgräset hittades tillslut och vi lämnade Trelleborg bakom oss för färd mot Malmö. Nu har vi ätit middag och duschat och imorgon blir det mer skåne.
 
 
 
 

Dag 6 - Trelleborg

0 Läs mer >>

Vi tog oss till Kungsbacka, söder om Göteborg, på torsdagkväll. Var skönt att nå fram till Sveriges "bästa" sida igen :) 

Efter tidig frukost tog vi oss genom morgondiset ut mot yttre delarna av Kungsbackafjorden. Vi lyckades hitta en gästhamn i Gottskär för isättning av båten. Måste säga att vi nu har blivit rätt bra på att blåsa upp och sätta iordning vår farkost! Vattnet var varmare än i Åhus och ålgräsängarna här är inte blandade med andra vattenväxter som på östkusten. Riktigt rejäla fina ålgräsängar fanns det också, men de är tyvärr rejält attackerade av Labyrinthula.

 

När vi kom tillbaka till gästhamnen var det fullt med seglare i förberedelse inför kappseglingen som skulle gå av stapeln på eftermiddagen. Än en gång var det intresserade personer som mötte upp oss för frågor om vad vi egentligen pysslade med och så fort man nämner att vi är forskare blir man fast i diskussioner om andra forskare de mött. Denna gång handlade det om ödleforskning. De var som alltid fascinerade av vad vi höll på med och förhoppningsvis har vi spridit lite ny kunskap ut i världen!

 

Hoppackade och klara satte vi kurs hemåt mot Tjärnö för att avsluta veckans fotografering och ta hand om de prover vi samlat in, ladda om för nästa vecka och passa på att vila lite. 

Imorgon tisdag bär det av igen. Resten av kusten ska klaras av och denna vecka hänger Gunilla med istället för Gunnar som är fast på labbet i annat arbete. 

 

 

 

Dag 5 - Kungsbacka