Dag 9 - Tjärnö

Vår resa runt Sveriges kust är nu slut. Tillbaka på labbet på Tjärnö fotograferade vi de sista ålgräsplantorna, stoppade in dem i frysen, städade undan allt vi använt och organiserade den insamlade datan.
 
 
 
 
2 veckors insamling har som alltid när man har roligt gått snabbt. Resan har varit intressant på flera plan. Otroligt fint att få se stora delar av Sveriges kust, mycket som vi inte besökt förrut. Sverige är otroligt vacker och landskapet efter kusten skiftar från sandsträder till klippiga skärgårdar på bara några timmars bilresa, och havet ändras självklart likaså.
 
 
 
 
Vi har sett områden  i norra östersjön där ålgräset lever tillsammans med andra växter i stora undervattensängar där det blir en tredimensionell mosaik av olika arter som tillsammans bildar habitat för kantnålar, tånglakar och andra mindre fiskar. Ängarna här hittades något djupare, mestadels på 3-5 m djup. I Skåne fann vi ålgräs inträngda mellan stenar med blåstång vilket kändes ovant men häftigt. På västkusten hittar man stora ängar med endast ålgräs på djup mellan 1-6 meter.
 
 
Svarta fläckar har vi funnit på ålgräs på västkusten och i norra östersjön, medan plantona från skåne varit mest gröna och fina. Nu väntar genetiska analyser för att säkerställa om det är Labyrinthula som är orsaken till dessa fläckar. Mycket arbete återstår inne på labb men snart bör vi ha data för den första kartlägningen av Labyrinthula i Sverige.
 
 
Kul att ni har följt oss på vår insamling :) Hoppas ni har lärt er något nytt, det har definitivt vi gjort!
 
Hälsningar från,
Stina, Gunnar & Gunilla
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: